+381 18 515999

Kada jednom posetite Tursku, probate izvrsnu hranu, odlična lokalna vina, raki i druga nacionalna pića, upoznate ljubaznost i gostoljubivost domaćina, sigurno ćete želeti da se ponovo vratite i upoznate nova mesta i steknete nove prijatelje.

turska-03

Zemlja čiju obalu zapljuskuju četiri mora, jedina koja se prostire na dva kontinenta, dom raznih kultura i svetske civilizacije stare preko deset hiljada godina, mesto gde se dodiruju tri kontinenta starog sveta, postojina je Troje, naseljena Kapadokija nastala taloženjem vulkanske magme, pepela i erozijom, Olu Deniz je jedna od 10 najlepših plaža u celom svetu, Pamukkale i brojna druga bogatstva čine Tursku posebnom zemljom u svetu.

Evropski deo Turske zauzima svega 3 odsto jugoistočne Evrope gde se graniči sa Bugarskom i Grčkom. Evropski i Azijski kontinent su odvojeni Dardaneli i Bosforskim moreuzom i Mramornim morem koje spaja Tursku sa celim svetom. Od ukupne površine, 97 odsto Turske Republike se nalazi na azijskom kontinentu, gde je okružena Jermenijom, Azerbejdžanom i Gruzijom na severoistoku i Sirijom, Irakom i Iranom na jugoistoku. Ova država se može pohvaliti i sa preko osam hiljada kilometara dugom obalom. Crno more je na severu, Egejsko na zapadu i Sredozemno na jugozapadu. Najviša tačka Turske je vrh planine Ararat koja je poznata po Nojevoj barci. Glavni grad parlamentarne Republike Turske jeste Ankara u kojoj je očaravajući Ataturkov mauzolej. Jedini grad u svetu koji se nalazi na dva kontinenta, sklop kultura, bogate istorije, raznih nacionalnosti, turske kuhinje, nekadašnji glavni grad Turske koji broji preko 14 miliona stanovnika je Istanbul.

Turistički centri rasprostranjeni na Egejskom moru imaju brojne prirodne plaže i uvale naročito oko Bodrumskog poluostrva gde se nalaze polja pamuka i maslina. Kušadasi upotpunjuje ponudu blizinom istorijskog grada Efes, crkve Bogorodice. Marmaris nudi dobar noćni život i peskovite plaže zlatne boje u blizini. Fetije, grad odmora i najlepše plaže u Turskoj, Olu Deniz. Sredozemno je najtoplije more koje zapljuskuje obalu Turske. Čisto, prozirno, u nijansama od tirkizno do tamno plave boje, peskovite i šljunovite plaže turiste uvek nagone da mu se vrate. Mesto gde je Taurus planina najbliža moru je Kemer, okružen četinarima. Antalija je grad koji se lako i brzo razvija i glavni turistički i šoping centar regije. Lanac hotela sa 5* je prostran na plaži Lara udaljenoj 10 km od aerodroma. Hoteli koji svake godine imaju cilj da budu prostraniji, kvalitetniji, napredniji i moderniji se nalaze u gradiću Belek. Bogata istorija Anadolije je danas smeštena u okolini i u centru Sidea sa dugom peskovitom plažom i dosta zelenila. Turska je muzej na otvorenom. U proseku na svakih 8 km se nalaze ostaci neke od brojnih civilizacija koje su prelazile ovo poluostrvo. Grad poznat po plaži koja je pripadala Kleopatri, tvrđavi, dobrom noćnom provodu, plantažama banana kojih ima samo u okolini je Alanja.

Svaki posetilac će primetiti da su Turci rasno veoma izmešani, tamnoputi sa crnom kosom i tamnim očima ili su svetle puti. Većina Turaka sebe smatra Evropljanima, a ne Azijatima. Originalna domovina turskog naroda je bila u centralnoj ili istočnoj Aziji. Pred kraj 18. veka turski osvajači iz centralne Azije su migrirali ka Maloj Aziji, koja je u to vreme bila deo Vizantijskog carstva i pomešali se sa starosedeocima koji su već bili mešavina mnogih rasa koje su živele u Maloj Aziji pre dolaska turskih osvajača- Hetiti, Frigijci, Grci, Kelti, Jermeni, Jevreji i drugi. Pre dolaska Turaka, dominiralo je hrišćanstvo ali osvajanjem cele teritorije preovladao je Islam.

Kušadasi

primorski grad u Turskoj i veoma popularno letovalište na obali Egejskog mora. Nekada malo ribarsko naselje, danas je stecište turista iz Velike Britanije, Irske, zemalja Beneluksa i bivše Jugoslavije.

Marmaris

Marmaris je grad u Turskoj u vilajetu Mugla. Po podacima iz 2000. godine u gradu je živelo 28.660 stanovnika. Marmaris je poznato letovalište.
Close Menu