sky@ninet.rs
+381 18 515 999
default-logo
Rezervišite!
rim glavna

Smešten na reci Tibar, izmedu Apeninskih planina i Tirenskog mora, nekada simbol mocne Rimske Imperije, a danas velegrad koji svojom lepotom i znamenitostima privlaci mnogobrojne turiste.

Glavni grad Italije sa 3,3 miliona stanovnika, nazivaju još Vecnim gradom i Gradom na sedam brežuljaka. Unutar Rima nalazi se Vatikan koji je suverena teritorija Svete Stolice.

Pogledajte našu ponudu:

Jedan od najpoznatijih simbola Rima je Koloseum (70-80. pre nove ere), najveci amfiteatar ikada sagraden u Rimskom Carstvu. Kapacitet mu je bio 50.000 gledalaca i koristio se za borbe gladijatora.
Najimpresivniji primerak renesansne arhitekture u Rimu je Bramanteova Bazilika sv. Petra i Mikelandelova Piazza del Campidoglio sa palatom Senatorio, koja je sedište gradske vlade. Rim je poznat i po velicanstvenim trgovima, ukrašenim obeliscima, a vecina ih je sagradena u 17. veku. Glavni trgovi su Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese i Piazza della Minerva. Najizrazitiji predstavnik barokne umetnosti je slavna Fontana di Trevi, delo italijanskog arhitekte Nikole Salvija.
rim koloseum
rim vatikan

Jedan od najpoznatijih gradskih trgova, Piazza di Spagna, koji je dobio ime po španskoj ambasadi koja se dugo vremena nalazila na ovom prostoru, omiljeno je mesto sastajanja umetnika i mladih, i to ne samo iz Italije nego iz celoga sveta. Trgom dominiraju dvostruke stepenice, poznate kao Španske stepenice. Dizajnirao ih je Francesko de Sanktis 1723. godine.Svi putevi vode u Rim” – glasi stara izreka. Bez obzira na put koji je odabrao, posetilac mora znati da ce mu se pružiti prilika da razgleda i proucava istorijsko i umetnicko blago svetskih razmera, buduci da je rimska civilizacija, zajedno sa grckom, bila velika kolevka zapadne civilizacije.

Istorijsko središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Rimljani su poznati po ljubavi prema kupovini, isto kao i Parižani. Najskuplja rimska ulica Via Condotti jedna je od najpoznatijih – u njoj su prodavnice poznatih dizajnera poput Guccija, Max Mare, Prade, Valentina, Louisa Vuittona, Armanija i drugih poznatih imena svetske mode. Via del Corso, Via del Tritone, Via Nazionale i Via Cola di Rienzo mesta su gde možete obaviti povoljniju kupovinu, narocito tokom popularnih rasprodaja u januaru i julu. Ovde se nalaze prodavnice koje nude kvalitetnu odecu po pristupacnim cenama. To su robne kuce poput La Rinascente, Upim, Standa, Coin…(www.mcarthurglen.it/castelromano/). Popusti su veliki i traju tokom cele godine, od 30 % pa naviše, a možete kupovati i u Dieselu, Zegni, D&G-u, Ferragamu, La Perli… Suvenire možete da nadete svuda, bilo kod ulicnih prodavaca, bilo u klasicnim prodavnicama suvenira, a narocito oko svih poznatijih znamenitosti. Posebno mnogo ih ima oko Vatikana, ali je najbolje da ih kupujete što dalje od ulaza na Trg svetog Petra, jer cene rastu što ste mu bliže.

Italijani su poznati i kao veliki gurmani. Zapravo, malo je toga što ih može obradovati više od dobre vecere i kvalitetnog vina. Restoran L’Eau Vive, koji drže karmelicanke, nudi originalan izbor jela. Tako u toploj, manastirskoj atmosferi možete isprobati francuske, italijanske, azijske i južnoamericke specijalitete koje spremaju sestre iz svih delova sveta.Poslasticarnica San Crispino je mesto koje obavezno morate da obidete. Rimljani kažu da nakon što isprobate sladoled San Crispino ništa više nece biti isto. Cokolada, vanila, jagoda… tu cete naci sve moguce ukuse, jedne bolje od drugih.

rim ulice