sky@ninet.rs
+381 18 515 999
default-logo
Rezervišite!
prag glavna

Prag je glavni i najveci grad Ceške Republike. Nalazi se na reci Vltavi i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Od Beograda je udaljen 833 kilometra.
Zlatni grad i Grad sa stotinu tornjeva samo su neki od nadimaka koje je glavni grad Ceške dobio tokom svog hiljadugodišnjeg postojanja. Od srednjeg veka govorilo se da je Prag jedan od najlepših gradova na svetu, zato ga i zovu Zlatnim.

Pogledajte našu ponudu:

Prag je osnovan u IX veku po dolasku Slovena u Cešku i brzo je postao sedište kraljeva, od kojih ce neki dostici i carski položaj u Svetom rimskom carstvu. Na taj nacin, Prag je u nekim periodima bio prestonica celog carstva. Grad je dostigao svoj zenit u vreme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, prvu gotsku katedralu u Centralnoj Evropi. U aprilu 1348. godine osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih univerziteta severno od Alpa.Kao jedan od najstarijih, najvecih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteden od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turisticka destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasicne, do pravaca 20. veka

prag most
prag ulice

Karlov most povezuje Stari grad sa Lesser Tovn. Njegova izgradnja je pocela u 14. veku, a to je jedan od najlepših objekata Praga. Tokom dana, ona je mesto trgovine i zabave, kao i muzicara Busk a i tu umetnici prodaju svoje slike i nakit.Stari Grad (Stare Mesto) – Istorijski centar Praga ukljucuje brojne istorijske zgrade i spomenike, pre svega cuveni Astronomski sat (Orloj), cisto GothicT?n crkva, mural-pokrivena Storch zgrada, i Jan Hus spomenik. U blizini, Karavan Pozorište je neoklasicno pozorište gde je prvi put izvedena Mocartova opera Don Ðovani. Stari grad poseduje mnoge istorijske crkve (Church St James, Gospa pre T?n izmedu ostalih) i neke druge zanimljive istorijske gradevine poput Stare Gradske kuce.

Srednjovekovno gradsko jezgro na popisu je UNESCO-ove baštine. Praški dvorac iz 9. veka, u cetvrti Hradcani, najveci je dvorac na svetu, a u njegovom kompleksu nalazi se i Katedrala svetog Vita.

prag trg