sky@ninet.rs
+381 18 515 999
default-logo
Rezervišite!

http://www.skyini.com/wp-content/uploads/2019/04/istanbul-glavna-940×270.jpg

Istanbul spada medu najvece gradove Evrope i sveta a po svojoj važnosti za kulturu i istoriju, svrstava se u sam vrh poput Rima, Londona ili Pariza.
Istanbul je najveci i najzacajniji grad Balkanskog poluostrva. Broji oko 11 miliona stanovnika stim da u njemu u proseku dnevno boravi neverovatnih 17 miliona ljudi (turisti, poslovni ljudi, radnici…)

Istanbul je jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta. Ipak, smatra se evropskim gradom iz razloga što se dvetrecine ukljucujuci i centar nalaze na balkanskom odnosno evropskom kopnu. Takode, Azijski deo grada je znatno mladi i u svakom smislu siromašniji.

Pogledajte našu ponudu:

Istanbul je danas, u svakom smislu osim formalnom i politickom, glavni grad Turske.Retko koji grad na svetu je svoje ime menjao toliko puta. Štaviše, verovatno nikada nije imao samo jedno ime koje je poštovao ceo svet. Tako je i danas. Iako je zvanicno ime grada Istanbul na cemu insistira vlada Turske, u mnogim jezicima grad se i danas zvanicno zove drugacije: na grckom – Konstantinopolis, na nekim slovenskim jezicima, npr. slovenackom, grad se zove Carigrad, na jermenskom Bolis, na hebrejskom ????? (Kušta).
Kroz istoriju još se javljaju i imena: Vizantion, Novi ili Drugi Rim (Secunda Roma), Augusta Antonina, al-Qus?an?iniyah i drugi.
istambul aja sofija
istambul most
Istanbulske znamenitosti je teško nabrojati a da se ne napravi neki propust ali, nemoguce ih je sve i obici za vreme, ma koliko duge turisticke posete Istanbulu. Baš zato, Istanbul je grad koji vas mami da mu se uvek i iznova vracate a da vam svaka poseta bude jedinstvena i drugacija od prethodne.
Ukoliko u Istanbul dolazite avionom aerodrom Ataturk Istanbul je vec prva znamenitost. Naime ovo je jedan od cetrdeset najvecih i najprometnijih aerodroma na svetu…Aja Sofija je svakako najveca atrakcija Istanbula. Iako mnoge gradevine u ovom gradu deluju impresivnije, lepotu i vašnost Aje Sofije shvaticete tek kada saznate nešto više o njoj i kada krocite kroz njenu portu.

Istanbul u ukupnoj svetskoj istoriji zauzima jako važno mesto. Dovoljno je reci da je bio prestonica tri velika carstva: Vizantije, Rimskog i Otomanskog carstva.

Plava džamija ili džamija Sultana Ahmeta je jedna od najprepoznatljivijih i najlepših gradevina Istanbula. Sagradio ju je cuveni arhitekta Mehmed Aga koji je šokirao islamski svet postavljanjem 6 minareta oko džamije što se protivi islamskim obicajima. Naziv “plava džamija” simbolicno potice od 21.043 plave plocice/crepa kojima je prekrivena. Plava džamija impresionira svojom lepotom, velicinom kao i znacajem i bogatstvom (kulturnim i materijalnim) koje se u njoj nalazi.

Topkapi palata je carski dvor iz koga su vladali sultani Otomanske imperije od XV do XIX veka i ovu funkciju imala je sve do 1924. godine kada je Abdul Aziz Medžit carski dvor preselio u Dolmabahce dvorac a Topkapi palatu pretvorio u muzej. Topkapi palatu izgradio je sultan Mehmed II Osvajac. U njoj se cuva impresivna kolekcija blaga. U palati se cuva i najveci dragi kamen Smaragd na svetu. Ovde se nalazi i vredna kolekcija kristala, srebra i kineskog porcelana.
U ovoj palati narocito su interesantni harem, lavirint intriga i centar svada.
Posetioci Topkapi palate mogu da vide i važne relikvije kao što su kosti ruke svetog Jovana Krstitelja kao i polomljeni zub, otisak stopala i kosa islamskog proroka Muhameda.

Dolmabahce dvorac je ekstravagantna palata sagradena u rokoko stilu. Sultan Abdul Aziz želeo je da ima svoju verziju Versaja te je ovu palatu izgradio od zajmova stranih banaka jer ovoliko materijalno bogatstvo nikako nije mogao da obezbedi sam. Ovde se ujedno i vidi sultanov izuzetno prefinjen osecaj za ukus.
Palata se može posetiti samo u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). Osim harema, može se videti i specijalno dizajnirana spavaca soba sultana Abdul Aziza.