sky@ninet.rs
+381 18 515 999
default-logo
Rezervišite!
amsterdam glavna

Iako se Parlament i glavne institucije države nalaze u Hagu, Amsterdam je zvanicno glavni grad Holandije. Amsterdam je takodje i najveci grad Holandije sa populacijom od oko 800 000 ljudi koji su tu došli iz 180 zemalja sveta, a takodje i najposeceniji turisticki centar koji obide preko 3,5 miliona turista godišnje.

Pogledajte našu ponudu:

Amsterdam možete posetiti tokom cele godine. Medutim, zimi dani su kratki (8 sati dnevne svetlosti oko Božica), a vreme može biti suviše hladno za prijatnu šetnju po gradu. Januar i februar su najhladniji meseci, uz padove oko -1 ° C i uspone oko 5 ° C. Jul i avgust su najtopliji meseci, sa prosecnom temperaturom od 22 ° C (72 ° F).Amsterdam je jedan od najvecih istorijskih gradskih centara u Evropi, sa oko 7.000 registrovanih istorijskih zgrada. Izgled ulica je uglavnom nepromenjen još od 19. veka – nije bilo vecih bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Centar se sastoji od 90 ostrva povezanih sa 400 mostova, a neki od njih su veoma lepo osvetljeni nocu.

amsterdam bicikl
amsterdam kanali

Unutrašnji deo centra grada, Stari centar, potice iz srednjeg veka. Najstarije ulice su Warmoesstraat i Zeedijk koje se nalaze u oblasti Nieuwmarkt, Stari centar. S obzirom da su zgrade napravljene od drveta u srednjem veku, malo objekata iz ovog perioda je opstalo. Dve srednjovekovne drvene kuce se ipak preživele – Begijnhof 34 i Zeedijk.Sinagoga je Esnoga (ili Portugalska Sinagoga), izgradena u 1675. u strogom klasicistickom stilu. Stara crkva (1306) je najstarija od pet glavnih crkava u istorijskom centru. Možete da se popnete na toranj kule od aprila do septembra u subotu i nedelju, na svakih pola sata.

Amsterdam je poznat i kao Venecija severa zbog svojih divnih kanala koji su unakrsno rasporedeni, arhitektonski je impresivan i ima više od 1.500 mostova!

Amsterdam ima neverovatanu kolekciju muzeja, a one koje ne bi trebalo da propustite su:

  • Kuca Ane Frank – posvecena Ani Frank, jevrejskoj devojcici koja vodi dnevnik, koje se krila od nacistickog progona u skrivenim sobama na zadnjem delu zgrade (poznat kao Achterhuis). To je izložba o životu Ane Frank, ali takode naglašava druge oblike progona i diskriminacije.
  • Rijks muzej – apsolutno vrhunski muzej koji poseduje veliku kolekciju slika iz holandskog Zlatnog doba. Umetnike cija dela ne bi trebalo da ne pogledate su Rembrant van Rijn, Johanes Vermer, Frans Hals i Jan Stin. Nešto što bi bilo pod „obavezno videti“ je Rembrantova Nocna straža i Vermeerova Mlekarica. Muzej takode ima znacajnu kolekciju azijske umetnosti. Rijks muzej je bio pod teškim izgradnjom sve do 2013. Sve do tada, tu je bila ogranicena kolekcija pod nazivom “remek”, pokazujuci sva istaknuta dela koja apsolutno vredi videti.
  • Muzej Van Goga – cak i neko sa malo znanja o umetnosti mora da je cuo za Vinsenta van Goga, holandskog post-impresionistickog slikara ciji je rad imao dalekosežan uticaj na umetnost 20. veka za svojim živim bojama i emotivnim uticajem. Ovaj muzej ima najvecu kolekciju Van Gogovih slika i crteža na svetu.