Malta

Prevoznik: Ryanair
Termini: dva puta nedeljno ponedeljkom i petkom.

Smeštena u Sredozemnom moru, Malta je dom za nešto manje od pola miliona stanovnika, a istovremeno jedna je od najgušće naseljenih zemalja na svetu. Zemlju čine nekoliko ostrva od čega su samo tri naseljena – Gozo, Comino i Malta.

Znamenitosti

Valeta – elegantna prestonica Malte

Strateški važna morski luka, Valeta je elegantna prestonica Republike Malte. Ceo grad svedoči o veličini Malteških vitezova, evropskih plemića kojima su kraljevi Španije 1530. dali Malteška ostrva. Vitezovi su stvorili prestonicu dostojnu svog aristokratskog stasa, uporedo sa drugim velikim evropskim prestonicama. Turisti lako mogu da se kreću ovim malim gradom okruzenim sa dve luke: Grand Harbour i Marsamket Harbour. Srce grada je katedrala Svetog Jovana, crkva iz 16. veka, koju su izgradili različiti viteški redovi, a potiču iz raznih zemalja, poput Francuske, Španije i Italije.

Srednjevekovni grad na planini Mdina,
ostrvo Malta

Mdina nudi beg u bajkoviti grad. Zaśtićen kao UNESCO-va svetska baština, ovaj očaravajući srednjevekovni grad na vrhu brda prožet je istorijom. Turisti moraju da prođu kroz spektakularnu glavnu kapiju da bi ušli u grad, što stvara utisak da se vraćaju kroz vreme. Unutar grada su ogromni, drevni bedemi, ulice bez automobila i prelepe stare gradjevine.

Najvažniji spomenik u Mdini je katedrala Svetog Pavla, veličanstvena barokna građevina koju je projektovao malteški arhitekta Lorenzo Gafa.

Hal Saflieni Hipogeum, ostrvo Malta – nalazište neolitika

Na ovom arheološkom nalazištu koje se nalazi na listi UNESCO-a posetioci mogu zaviriti u zapanjujući svet praistorijske ere. Hal Saflieni Hipogeum je podzemno neolitsko kultno mesto, kompleks katakombi gde je praistorijski čovek obavljao religiozne rituale i sahranjivanja. Komore Izrezbarene od krečnjaka pomoću kamenih alata, međusobno povezane prolaze i stepeništa na tri nivoa. Najniži nivo je komora poznata kao „Svetinja nad svetinjama“, koja se nalazi na više od 10 metara ispod ulaza u prvi nivo na vrhu.

Plava laguna, ostrvo Komino – savršeni bazen prirode

S gotovo tropskim kvalitetom, Plava laguna predstavlja očaravajuću scenu kristalno čistih tirkiznih voda koje se prelivaju preko morskog dna sa belim peskom. Ova ekspanzivna laguna daje utisak da se radi o džinovskom bazenu, jer je voda umerena, nema talasa, a plitki kraj je dovoljno bezbedan za decu. Plava laguna je pravo mesto za plivanje, prskanje ili plutanje. Laguna je ekvivalentna dužini nekoliko bazena olimpijske veličine. Dobri plivači mogu preći do uvale i malene plaže s druge strane.

Šarm mora na Melihi, ostrvo Malta

U živopisnom selu severozapadne Malte, Melieha je mirno primorsko porodicno mesto. Plaža se nalazi uz prometan put, što umanjuje prirodne lepote. Međutim, plaža Melieha ima najveći deo peščane obale na Malteškim ostrvima sa jednom i po kilometrom obale sitnog belog peska. Mirne vode bez talasa bezbedne su za decu da se kupaju ili plivaju. Slikovito selo Melieha stoji na brdovitom vrhu sa predivnim pogledom.

Idilično ostrvo Gozo

Ostrvo Gozo je idilično malo ostvo sa tihim gradovima i netaknutim plažama i savršeno je mesto za uživanje i opuštanje. Iako je Gozo manje razvijen od Malte, ostrvo ima obilje kulturnih atrakcija: utvrđeni srednjovekovni grad, Viktorija; užurbano primorsko letovalište, Marsalforn; i najvažnije arheološko nalazište Malteških ostrva, Hramovi Ggantija koji datiraju oko 3500. godine pre nove ere. Grandiozne barokne crkve nalaze se čak i u najsitnijim gradovima.

Istorijske atrakcije u Rabatu, ostrvo Malta

Neposredno ispred bedema Mdina nalazi se susedni grad Rabat. Turisti mogu da vide oba grada u istom danu; Mdina i Rabat se ponekad smatraju jedinstvenim urbanim područjem.Na malteškom, reč „Rabat“ znači „predgrađe“. Rabat je manje turistički i moderniji od Mdine, ali postoje značajne istorijske atrakcije. Jedan od skrivenih dragulja je Casa Bernard, velika kuća iz 16. veka koja je pripadala plemićkoj malteškoj porodici francuskog porekla. Iako je kuća Casa Bernard još uvek privatna rezidencija, ona je otvorena za publiku za vođene ture.

Praistorijski hramovi Tarksijena, ostrvo Malta

Hramovi Tarksijena nalazi se takodje na UNESCO-voj listi i najveće je i najbolje očuvano praistorijsko kultno mesto na Malti, a sastoje se od četiri megalitske građevine. Iskopano 1914. godine, ovo područje obuhvata površinu od 5.400 kvadratnih metara i prikazuje umetnička dostignuća tajanstvene praistorijske kulture Malte tokom „perioda hrama“ (kasni neolitik) između 3.600 pre nove ere i 2.500 pre nove ere. Ovde su na mestu predstavljeni kameni reljefi i skulpture sa izvrsnim reprodukcijama; originali su izloženi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Valeti.

Plavi Grot, ostrvo Malta

Plavom Grotu se približava vijugav put na litici visoko iznad Sredozemnog mora. Spektakularni obalni krajolik pruža uzbudljiv uvod u prirodu. Ovdašnji primorski pejzaž i krečnjačke pećine ovde su slika čistog spokojstva. Prema mitologiji, Plavi Grot je bio dom sirenama (morskim nimfama) koje su svojim čarima očaravale mornare.

Sigievi, Ostrvo Malta – tradicionalno malteško selo

Ovo tradicionalno malteško selo nalazi se na jugozapadu Malte između Rabata i Marsakloka u plodnoj dolini Girgenti, koja počinje u blizini litica Dinglija. U centru sela, crkva Svetog Nikole impresionira posetioce baroknom fasadom koju je stvorio Lorenzo Gafa 1693. Crkva je medjutim obično zatvorena, osim za vreme godišnjeg festivala.

Porodična zabava u Popajevom selu, ostrvo Malta

Za porodice koje putuju sa decom, Popajevo selo u Meliehi zabavno je mesto da provedete dan. Ova šarmantna turistička atrakcija prvobitno je bila postava za film Popaj iz 1980-ih u ulozi Robina Viliamsa i postala je jedna od glavnih turističkih atrakcija Malte. Filmski set je čudesno primorsko selo napravljeno od 20 drvenih konstrukcija. Posetioce pozdravlja mornar Popaj, koji zatim obilaze selo gde mogu pronaći poštu, pekaru I druge zgrade. Popajevo selo takođe ima plažu, palube za sunčanje i prodavnicu suvenira.