Malme

Prevoznik: Wizz Air
Termini: dva puta nedeljno sredom i nedeljom, odnosno ponedejlkom i petkom počevši od septembra meseca.

Malmo danas je grad izvanredne moderne arhitekture i dizajna. Grad koji skriva mesta na kojima ćete ispucati stotine fotografija, kojeg neretko nazivaju – glavnim gradom skandinvaskog dizajna.

Grad je danas treći po veličini u Švedskoj odmah iza Stokholma i Geteborga. Igradjom mosta Oresund – koji je otvoren 2000. godine – grad je donekle je promenio karakter , doveo ga bliže Kopenhagenu i dao mu novo značenje kao drugi najvažniji grad u regionu koji deli oblasti Danske i Švedske.

Znamenitosti

Veliki trg Stortorget

Jedna od omiljenih atrakcija u Malmeu je Stortorget – Veliki Trg. Ovaj trg izgrađen je 1536. godine i od tada, do danas zadržao status najvećeg skandinavskog trga. Tu se nalazi i zgrada gradskog veća izgrađena 1546. godine, međutim, njen prvobitni izgled nije poznat jer je tokom 19. veka zgrada pretrpela velike promene. Ovde se može videti statua kralja Karla X Gustava Švedskog.

Crkva Svetog Petra u Malmeu

Crkva Sv. Petra koja datira iz 14. veka i to je ujedno i najstarija zgrada u Malmeu. Crkva se nalazi nedaleko od trga Stortorget. Napravlje u baltičko gotičkom stilu ova crkva omiljena je medju turstitima koji posećuju ovaj grad. Njen glavni toranj dostiže visinu od 105 metara.

Oblakoder Turning Torso

Ova zgrada izgrađena 2005. godine i sam naziv Turning Torso “izuvijani torzo” ukazuje na njen izgled. Radi se o najvišoj građevini u Skandinaviji koja je visoka 190 metara i broji 54 sprata. Sa vrha zgrade se pruža veličanstveni pogled koji dopire čak do obližnje Danske i Kopenhagena. Zgradu je dizajnirao poznati španski arhitekta Santjago Kalatrava, a smatra se simbolom modernog Malmea.

Opera Malmo

Ovo je jedna od najvećih operskih kuća u Skandinaviji. Izgrađena između 1933. i 1944. godine, a što se tiče njenog izgleda, turistima je atraktivna zbog svojih mermernih stepenice i scene koja prati oblik amfiteatra. Opera ima 1.508 mesta.

Na repertoaru se nalaze opere, mjuzikli, koncerti klasične muzike.

Plaža Ribersborg

Ribersborg je gradska peščana plaža dugačka oko dva kilometara i nalazi se u blizini zapadne luke.

Plaža nosi naziv Švedska rivijera i omiljeno je mesto među meštanima tokom leta. Pored nje se nalazi bazen za nudiste, sauna na drva izgrađena krajem 19. veka i veliki broj tuš-kabina.

Ribersborg je prvi na listi najboljih plaža u Švedskoj. U njegovoj blizini se nalaze parkovi, restorani i kafići. Raspalite roštilj na plaži i mirisom privučite nove prijatelje.

Pored plaže, među porodičnim ljudima je popularno od aprila do oktobra meseca mesto koje se zove Folkets park. Park je mešavina buvljaka, malog zoo-vrta i luna parka. U prevodu, raj za decu!

Mali – Lilla Torg

Lilla Torg ili mali trg predstavlja centar zabave zbog velikog broja kafića i restorana. Ovo je centar noćnog života Malmea. Okružen starim švedskim kućama i građevinama koje su nastale u periodu između 1600. i 1800. godine.u ovom delu nalazi i veliki broj zanatskih prodavnica i jedna ogromna stona lampa, koja je veća i od nekih okolnih kuća. Oba trga su povezana su pešačkom zonom.

Most Oresund

Ovaj most predstavlja pravo arhitektonsko čudo Skandinavije i najduži kombinovani most u Evropi. Otvoren je 2000.godine. Na gornjem delu nalazi se put sa četiri trake za motorna vozila, dok se na donjem nalazi pruga. Iznad kanala Flinte uzdižu se dva pilona visine 204 metra, dok je sam most visok 57 metara.

Most se proteže od Malmea sve do veštačkog ostrva Peberholm (ostrvo Biber), smeštenog na sredini moreuza. Glavni razlog za pravljenje ovog neobičnog ostrva je izgradnja tunela „Drogden“ kojim se put nastavlja do Kopenhagena. Veliki most preko cele površine vode predstavljao bi problem za vazdušnu zonu oko aerodroma „Kastrup“, a osim toga, tunel je omogava i da ostatkom moreuza prolaze veći brodovi

Crveni dvorac Malmea

Malmohus Slott ili Dvorac Malmea je najčuveniji renesansni dvorac Skandinavije. Izgrađen je 1434.godine, međutim, uništen je početkom 16.veka. Dvorac je obnovio danski kralj Kristijan III u kome je proveo većinu svoje vladavine. Od trenutka kada je Malme pripao Švedskoj, dvorac postaje zatvor i tu nesretnu sudbinu je imao sve do 1914. godine. Dvorac je smešten je u velikom parku tako da toplo zelenilo ublažava njegov stogi izgled. U njemu se danas nalaze četiri muzeja – Pomorski muzej, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarium.

Šoping u Malmeu

U Malmu se nalazi i jedan od najvećih tržnih centara u Skandinaviji, Emporia. Ovo je pravi raj za sve one koje vole šoping. Njegov izgled odlikuju izuvijanost i krive linije, ali i obojeno staklo koje će vas asocirati na zlato. Zgrada poseduje poslovne i stambene jedinice na nivou iznad tržnog centra, kao i pristup restoranima koji se nalaze na vrhu.

Otvoren je 2012.godine, i sadrži preko 200 prodavnica u kojima radi blizu 3.000 ljudi. Svakoga dana kroz Emporio prođe čak 25.000 ljudi.

Turisti su primetili jedan švedski paradoks, a to je da za 25 evra možete kupiti kvalitetne zimske kožne čizme, dok za istu cifru ne možete pojesti salatu u nekom od pristojnih restorana.