Bolonja

Prevoznik: Air Serbia
Termini: dva puta nedeljno ponedeljkom i četvrtkom

Bolonja je grad sa oko 400.000 stanovnika i ujedno je glavni grad regije Emilija Romanja. Važan centar u doba Etruscana, Kelta i Rimljana, slobodna opština u srednjem veku i peti grad po veličini u Evropi. Njene crkve, palate, tornjevi čine od nje prvoklasnu turističku destinaciju. Tokom sedamnaestog i osamnaestog veka doživljava svoj procvat u umetnosti, kulturi na vim novoima, te postaje jedan od važnijih gradova tadašnje Europe.

Znamenitosti

Trg Madjore

Kao centralni trg u Bolonji, Trg Madjore (Piazza Maggiore) se nalazi u samom centru grada i služi kao važno istorijsko mesto. Ovaj trg je prepun važnih objekata, uključujući Pallazo d’Accursio, Palazzo del Podesta, Baziliku San Petronio i Palazzo Comunale. Pored toga, na severozapadu trga nalazi se trg Piazza del Nettuno koji sadrži čuvenu fontanu Neptuna. Divite se fantastičnoj arhitekturi, posetite palate i baziliku, ili sedite i uživajte u finom italijanskom jelu u jednom od restorana.

Krivi tornjevi Bolonje

Ko bi pomislio da čuvena kula u Pisi nije jedini krivi toranj? Bolonja zapravo ima par naslonjenih tornjeva. Bolonja zapravo ima bezbroj tornjeva, ali dva visoka primjera koji stoje na Piazzi di Porta Ravegnana su najlegendarnija. Asinelli i Garisenda su dve visoke kule koje stoje jedna pored druge i obe su nazvane po važnim italijanskim porodicama. Asineli se nalazi na 97,2 metara i služio je kao zatvor i uporište. Garisenda se nalazi na samo 48 metara, ali ima izuzetno vidljiv nagib i visinu od 3,2m. Ova dva tornja su obeležje Bolonje, a prema legendi svaki student koji se na njih popne – neće završiti fakultet. Tako da u koliko jošuvek sturirate, predlažemo da ih zaobidjete.

Arheološki muzej

Odličan muzej u srcu Bolonje, Arheološki muzej nudi fantastičan uvid u istoriju grada kroz vekove. Smešten na trgu Piazza Maggiore, muzej je lako dostupan i predstavlja fascinantno mesto koje morate posetiti. Muzej ima veliki broj kolekcija i podeljen je na 9 različitih sekcija, među kojima su: praistorijska, etruščanska, keltska, grčka, rimska, egipatska i numizmatička. Svaka kolekcija sadrži izvanredan prikaz različitih artefakata kao što su alati iz bronzanog doba, ostaci skeleta, keramika, oružje, porcelan i mramorne statue. Zahvaljujući velikoj kolekciji i njenoj raznolikosti, mogli biste se satima diviti izložbama i učiti o drevnoj istoriji ovog regiona.

Toranj Prendiparte

Kao što je već spomenuto, Bologna je nekada bila puna visokih, uskih kamenih kula tokom srednjeg vieka – samo nekolicina je i danas ostala u svom izvornom obliku i dizajnu, od kojih je jedan Torre Prendiparte. Ova kula sagrađena je tokom 12. veka i visoka je 59,50 metara. Nalazi se na trgu Piazza Prendiparte, toranj se nalazi u blizini dve naslonjene kule i trga Piazza Maggiore. Sada je ugostiteljski objekat koji nudi jedinstven doživljaj, ali možete se popeti na vrh i istražiti ovu predivnu zgradu.

Bazilika San Petronio

Ova ogromna struktura stoji kao deseta najveća crkva na svetu po obimu i predstavlja dominantno prisustvo u centru trga Madjore. Posvećena Svetom Petroniju, koji je zapravo zaštitnik Bolonje, crkva ima gotički dizajn i ona je prepoznatljiva po svojoj veličini i nedovršenoj fasadi. Prvobitno izgrađena od 1388. do 1479. godine, crkva nikada nije bila zaista završena i njena prednja fasada je prilično bizarna – donja polovina ima obojene mramorne kamene radove, dok gornja polovina ostaje gola i sadrži izloženu braon ciglu. Unutrašnjost crkve je zaista epska – Veliki zidovi od opeke ukrašeni dekoracijom izgleda da se protežu zauvek, a glavni oltar privlači vašu pažnju dok hodate centralnim prolazom.

Archiginnasio

Jedna od najznačajnijih zgrada u Bolonji, Archiginnasio je nekada bila glavna zgrada Univerziteta u Bolonji i sada se nalazi u čuvenom Anatomskom teatru. Ova fantastična zgrada nastala je u 16. veku i nalazi se na trgu Galvani. Kao deo istorijske arhitekture, Achiginnasio je fantastičan sam po sebi, ali Anatomsko pozorište je nesumnjivo centralni deo. Stvorena potpuno u drvetu, ova mala soba ima ogromnu količinu drvenih obloga i isklesanih statua poznatih medicinskih praktičara. Štaviše, u središtu prostorije okružene platformama za sedenje nalazi se ukrasni anatomski sto.

To je mesto gde su studenti univerziteta učili o ljudskoj anatomiji i gledali disekcije i demonstracije operacija.

Svetilišta Madonna di San Luca

Svetilište Madona di San Luca počelo je da se gradnjom 1194. godine, ali nije završeno tejk 1765. godine. Glavna zgrada karakteriše centralnu baziliku, napravljena je od narandžasto-roze materijala sa zelenim kupolama; njen stil se smatra baroknim. Unutar svetišta se nalazi mnoštvo fantastičnih ukrasa i detaljnih freski koje prikazuju važne religijske scene Marije, koju je prema predanju naslikao Luka Evangelista.

Bazilika Svetog Stefana

Ovaj istorijski kompleks se nalazi na trgu Piazza Santo Stefano i sadrži nekoliko različitih objekata, uključujući crkvu Svetog Jovana Krstitelja, Crkvu Svetog groba i dvorište Pilata. Svaka crkva ima svoj karakter, dizajn i umetnička dela, a postoji i besplatan muzej koji sadrži istorijske informacije o kompleksu.

.