Najstariji gradovi na svetu, I deo

Gradovi u nastavku, koji predstavljaju najstarija kontinuirano naseljena mesta na planeti, najbliži su onome što bismo mogli nazvati putovanjem kroz vreme…

Varnasi 1

Varanasi, Indija

Najraniji stanovnici: 1.000 godina pre nove ere

Smešten na zapadnoj obali reke Gang, Varanasi je značajan sveti grad, kako za hinduse tako i za budiste. Prema legendi, grad je osnovao bog Šiva, jedno od tri najviša božanstva u Indiji pre 5.000 godina, iako danas naučnici veruju da je grad star oko 3.000 godina.

Cadiz 2

Kadiz, Španija

Najraniji stanovnici: 1.100 godina pre nove ere

Osnovan na uzanom delu zemlje isturenom u Atlantski okean, Kadiz je dom španske mornarice od 18. veka. Osnovali su ga Feničani, a pod vlast Kartaginjana je pao oko 500. godine pre nove ere, postavši baza za Hanibalova osvajanja Iberijskog poluostrva. Nakon toga je pao pod rimsku, a kasnije mavarsku vlast.

Teba3

Teba, Grčka

Najraniji stanovnici: 1.400 godina pre nove ere

Veliki rival drevne Atine, Teba je bila na čelu Beotske konfederacije, a čak je i pomagala persijskom caru Kserksu tokom persijskog napada 480. godine pre nove ere. Arheološka iskopavanja su otkrila mikejske naseobine koje datiraju iz još ranijeg perioda. Danas Teba predstavlja samo jedno trgovačko mesto Grčke.

larnaka 4

Larnaka, Kipar

Najraniji stanovnici: 1.400 godina pre nove ere

Osnovana kao Kition od strane Feničana, Larnaka je čuvena po svojoj prelepoj obali ispunjenoj palmama. Arheološki lokaliteti i veliki broj plaža privlači moderne posetioce.

Atina 5

Atina, Grčka

Najraniji stanovnici: 1.400 godina pre nove ere

Kolevka zapadne civilizacije i mesto rođenja demokratije, nasleđe Atine je potpuno očigledno. Ona je ispunjena grčkim, rimskim, vizantijskim i otomanskim spomenicima i konstantno je izuzetno popularna turistička destinacija.

Balkh 6

Balh, Afganistan

Najraniji stanovnici: 1.500 godina pre nove ere

Drevnim Grcima poznat i kao Baktra, grad se nalazi na severu Afganistana i često se opisuje kao „majka svih gradova“ od strane arapskog sveta. Grad je svoj vrhunac dostigao između 2500. i 1900. godine pre nove ere, pre uspona Persijskog i Međanskog carstva. Današnji Balh je centar pamučne industrije regiona.

kirkuk 7

Kirkuk, Irak

Najraniji stanovnici: 2.200 godina pre nove ere

Kirkuk, udaljen 240 km severno od Bagdada, nalazi se na mestu drevne asirske prestonice. Njegov strateški značaj su prepoznali i Vavilonci koji su, takođe, kontrolisali grad. Ruševine 5.000 godina stare citadele su vidljive i danas, dok je grad centar iračke naftne industrije.

erbil 8

Erbil, Irak

Najraniji stanovnici: 2.300 godina pre nove ere

Severno od Kirkuka nalazi se Erbil kojim su u različita vremena vladali Asirci, Persijanci, Sasanidi, Arapi i Osmanlije. Ovo je bila važna stanica na čuvenom Putu svile, dok drevna citadela, koja se diže 26 metara iznad zemlje, još uvek dominira panoramom grada.

Tir9

Tir, Liban

Najraniji stanovnici: 2.750 godina pre nove ere

Legendarno mesto rođenja Evrope i Didone, Tir je osnovan oko 2750. godine pre nove ere, prema Herodotu. Grad je osvojio Aleksandar Veliki 332. godine pre nove ere nakon sedmomesečne opsade, a rimska provincija je postao 64. godine pre nove ere. Danas je turizam glavna industrija, a gradski rimski Hipodrom je pod zaštitom UNESCO-a.

jerusalim 10

Jerusalim, Izrael

Najraniji stanovnici: 2.800 godina pre nove ere

Duhovni centar Jevreja i treći sveti islamski grad, Jerusalim je dom nekoliko ključnih religijskih mesta, uključujući Kupolu na steni, Zid plača, Crkvu svetog groba i džamiju Al Aksa. Tokom burne istorije, grad je bio pod opsadom 23 puta, napadan 52 puta, porobljen 44 puta i dva puta uništen.