Španija

Jedna od najpopularnijih Evropskih destinacija, bilo da se radi o letovanju ili ekskurzijama. Lepota ove zemlje se ogleda u prirodnim i kulturnim bogatstvima, bogatom i raznovrsnom kuhinjom, strastvenim folklorom i vrlo prijatnim i gostoljubivim narodom.

Smeštena na jugozapadu Europe, Španija zauzima veći dio Pirenejskog poluoostrva. Deo su njene teritorije i dva arhipelaga, smešteni u Sredozemnom moru (Balearska ostrva) i Atlantskom okeanu (Kanarska ostrva), severnoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španskom upravom kao i enklava Llivia u francuskim Pirenejima.

Preko 50 miliona turista poseti Španiju svake godine, čineći je time jednom od tri najposećenije zemlje sveta. Putovati u Španiju znači uživati u suncu, dobroj hrani, gostoprimstvu i umeću življenja, ali takođe i u otkrivanju njenog bogatog nasleđa kulturnih i istorijskih lokaliteta, u kojima su razne civilizacije tokom istorije pronalazile svoj dom.

Andaluzija, najjužnija španska pokrajina, se prostire na 87.000 km2 i sa oko 7 miliona stanovnika predstavlja jednu od najmnogoljudnijih regija Evrope. Svojom bogatom istorijom i kulturom privlači turiste iz celog sveta (najviše sa severa Evrope) i zbog toga kontinentalni deo Andaluzije čini posebnu turističku regiju. Mnogobrojni sačuvani istorijski spomenici, posebno u gradovima Sevilja, Kordoba i Granada svedoče o sjajnoj prošlosti ovog dela ŠpanijePostojbina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, magičnih pejzaža i kultura raskošne lepote, Andaluzija je dom i nekih od najvećih umetničkih genija, poput Velaskeza i Pabla Pikasa. Andaluzija je mesto rođenja kulturne tradicije koja određuje celu španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovde, od strane andaluzijskih roma, a prve borbe bikova održale u andaluzijskom gradu Roda. Putnici je obožavaju, zahvaljujući „fotogeničnim“ spomenicima, poput Giralde, Arapskog zvonika, Torre del Oro-a i katedrale sa Zlatnim tornjem. Osim toga, stari deo grada Barrio Santa Cruz, sa kaldrmisanim ulicama i alejama narandži, brzo će vam „objasniti“ zašto je baš ovaj grad inspirisao legendarnog Dona Žuana da osvaja srca žena širom Evrope.

Majorka je najveće ostrvo u Španiji. Nalazi se u Sredozemnom moru i pripada Balearskim ostrvima, zajedno sa Ibicom, Menorkom i Formenterom. Bistro more, prelepe peščane plaže, skirvene lagune duž obale duge 554 km, borove šume, palme ali i planinski venci – sve na jednom mestu. Danas je Majorka kraljica evropskog turizma. Skrivene lagune, prelepe plaže, duž obale duge 554 kilometara, borove šume, palme i savršena klima čine Majorku jednim od posećenijih letovališta u Evropi. Skoro 40 odsto površine ovog ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago.  Glavni grad Palma je pravo mondensko mesto, sa velikim brojem luksuznih hotela, vila i predivnih plaža. Sve podređeno gostima za savršen odmor i dobru zabavu. Pravi duh Španije ćete osetiti šetajući se uskim mediteranskim uličicama i uživajući u dobrom vinu i ribljim specijalitetima spremljenim na tradicionalan način. Moderna letovališta poput Arenala Magalufa su poznata po zabavi i provodu koji traje do kasno u noć.

Costa Brava (Kosta Brava) je obalski region u severoistočnoj Kataloniji, u provinciji Gerona. Costa na katolonskom i španskom jeziku znači obala, a Brava znači surova ili divlja. Costa Brava se pruža od Blanesa do francuske granice. Spoj vrlo dobre klime leti i izvanrednih plaža, iskorišćeni su za izgradnju velikog broja hotela i apartmana u primorskim mestima kao što su Tosa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Platja d’Aro… Turizam je brzo zamenio ribolov kao najvažniju privrednu granu u regionu. Costa Brava je raznoliko područje izuzetnih prirodnih lepota i baštine. Pored luksuznih hotela i apartmana sa vrhunskom uslugom, Kosta Brava pruža uživanje u izuzetno očuvanoj prirodnoj sredini. Slobodno vreme, između sunčanja i kupanja, možete iskoristiti da se vratite u prošlost odlaskom u srednjevekovni dvorac u Tossa de Mar-u; da posetite jedan od najviđenijih muzeja na svetu, muzej čuvenog slikara i ekscentrika Salvadora Dalija; da posetite Barselonu, koja je medju 5 najposećenih destinacija sveta ovog veka, i sve njene znamenitosti koje privlače milione posetilaca.