Italija

Jedno od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. To je zemlja sa drevnom kulturom, seoskim predelima iz mašte i istorijskim građevinama .

Italija se  smatra  centrom za modu, a poseduje i druge brojne znamenitosti koje u velikom broju privlače turiste. Ne treba pokušavati da čitavu zemlja obiđete u toku samo jednog putovanja. Mnogo je bolje da se koncentrišete na neke od bezbroj atrakcija i prepustie se gostoprimstvu, stilu i misteriji koje čini ovu zemlju tako opojnom. U Italiji se nalazi veliki broj spomenika koji su upisani na UNESCO-v spisak svetske baštine, a koji poput njenih nadaleko poznatih gradova (Rim, Firenca, Venecija), privlače veliki broj turista.

Pored brojnih veličanstvenih kulturno-istorijskih spomenika, Italija ima i predivnu obalu, jedinstvena planinska jezera i planine. Zbog svega ovoga, Italiju godišnje poseti preko 40 miliona turista, a sajt touropia.com izdvojio je 10 najpopularnijih atrakcija ove neverovatne zemlje.

Republika Italija je država na jugu Evrope. Italija obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Veoma je poznata po svom istorijskom nasleđu, kulinarskim sposobnostima, modi, dizajnu, odeći, arhitekturi, umetnosti, muzici zbog čega jedna od najatraktivnijih destinacija u svetu.

Sardinija je prelepo mesto sa divnom klimom, prelepim plažama i morem, nalazi se na Mediteranu, na zapadnoj obali Italije. Ostrvo je popularno i među Italijanima ali i turistima iz ostalih delova sveta. Ovde možete uživati i u prefinjenosti Kosta Smerelde, ali i u ruralnim planinama koje krase ovo ostrvo; o plažama i odmaralištima verovatno ne treba trošiti reči. Mnogo je stvari koje privlače turiste u Sardiniju: plaže i odmarališta i gradovi koji odišu istorijom ali ono sto ih najviše privlači turiste tokom duge letnje sezone su predivne kristalno bele plaže, tirkizno more i moderni hotelski kompleksi savršeno ukomponovani u prirodni ambijent
Od mnogih plaža Sardinije, nekoliko njih se izdvaja:
Kosta Smeralda: “Smaragdna obala” je omiljeno mesto za bogate i poznate. Lepote ovih plaža je teško nadmašiti, a obala je puna i intimnih uvalica na kojima su plaže belo – roze boje
Portobelo se nalazi na severnoj obali ostrva i smatra se najromantičnijim mestom na Sardiniji. Grad leži na onome što se smatra “idealnom plažom za plivanje”.

Sicilija je najveće i najživopisnije ostrvo mediterana. Smatra se velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka. Mnogi hoteli na Siciliji su kao muzeji, smešteni u vilama i palatama sa bogatom istorijom.

Lido di Jesolo je popularno letovalište na Jadranskoj obali Italije. Široka pešcana plaža proteže se 15 kilometara duž celog mesta. Postoji jedna glavna ulica uzduž grada ispunjena jeftinim trgovinama, restoranima, kafićima, poslastičarnicama. U večernjim satima ulica postaje pesačka zona, te turisti mogu slobodno šetati, šopingovati ili uživati u jelu i piću. Lido di Jesolo je savršen izbor za one koji žele da obogate svoj odmor i obilaskom magicne Venecije koja je udaljena samo 40 kilometara.

Rimini je glavni grad istoimenog Okruga Rimini i najpoznatije je letovalište na obali Italijanskog dela Jadranskog mora, poznato po dugim i lepim peščanim plažama. Pre svega je poznat kao turističko letovalište, poznato po brojnim uređenim plažama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Rimini je čest izbor porodica koje letuju sa decom, jer je voda vrlo čista i bezbedno je za kupanje. Na plaži dežuraju spasilačke ekipe, a tu je i patrola u specijalnim čamcima. Zahvaljujući svemu toma, plaža Riminija spada među najsigurnije u svetu.