sky@ninet.rs
+381 18 515 999
skycenter logo

Od širokih plaža do milenijumima starih ruševina, od lavirintskih medina do talasastih pustinja, to je destinacija koja uspešno održava ravnotežu između prirode i urbanog gradskog života. tradicionalno najslobodnija arapska zemlja u kontekstu islama: ženska prava se poštuju, alkohol je svuda dostupan i država i njena religija su tretirani kao dva različita entiteta.

sky center tunis

Pružajući dovoljno svakojakih razonoda za sve one koji su željni sunca, istorije ili su avanturističkog duha, Tunis je pravi miks svih stvari koje čine severnu Afriku toliko primamljivom.
Republika Tunis je arapska država, smeštena u severnoj Africi, okružena Sredozemnim morem. Na zapadu se graniči sa Alžirom, a na istoku sa Libijom. Oko 40% teritorije zemlje pokriva pustinja Sahara.Glavni grad je Tunis čije ime potiče iz berberskog jezika.Tunis ima preko 10 miliona stanovnika. Tunižani se dobro služe francuskim, engleskim, nemačkim, italijanskim i ruskim jezikom.

TUNIS – Ponuda

YASMINE  HAMMAMET
Moderna turistička zona u južnom delu Hammameta, zamišljena i projektovana po uzoru na poznata evropska letovališta na Mediteranu. Ime je dobio po cvetu jasmina koji simbolizuje život i sreću, dok je buketić jasmina znak dobrodošlice i gostoljubivosti.Od centra Hammameta je udaljen 9 km. Ima brojne poznate, velike hotele i bogate prateće sadržaje, poput impresivne marine sa prodavnicama, restoranima i malenim ostrvom sa raskošnim, modernim vilama. Do marine se stiže lepom promenadom dužine oko 3 km, sa brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama.
Tu je i čuvena nova Medina Mediterranea u kojoj su smešteni bazari-sukovi, butici, restorani i poslastičarnice, zabavni park Carthage Land i nekoliko malih hotela. U Yasmine Hammametu se nalazi prvo pokriveno klizalište u Tunisu, a oko 25 km južno je poznati Friguia Park, zoološki vrt sa delfinarijumom i odličnim folklornim programom. Yasmine Hammamet nudi turistima smeštaj u udobnim i komfornim hotelima u neposrednoj blizini uređenih plaža i mora, kao i brojne atraktivne mogućnosti za rekreaciju, zabavu, izlaske i kupovinu zbog čega se poslednjih godina svrstava u vrh mediteranskog turizma i postao je jedna od najpopularnijih i najtraženijih destinacija za odmor na Sredozemlju.

HAMMAMET

Nekada malo ribarsko mesto, još u XIX veku postaje omiljeno letovalište mnogih poznatih umetnika, poput Gistava Flobera, Oskara Vajlda, Andrea Žida. Nаlаzi se u zalivu Hammamet, na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa. Izgrađen je na ostacima rimskog grada Puputa, gde su pronađeni ostaci: vodovoda, rezervoara za vodu, javnih kupatila, stambenih četvrti. Pod arapskom vlašću dobija naziv Hammamet (mesto za kupanje). Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Unutar izuzetno očuvanih zidina nalazi se lavirint popločanih uličica i uskih prolaza, a u njemu kuće meštana i brojne prodavnice i galerije. Južno od centra grada je čuvena Vila Sebastian iz 20-ih godina XX veka, danas Međunarodni kulturni centar sa zanimljivim kulturnim programom.
U Hammametu je započeo razvoj turizma u Tunisu 60-ih godina XX veka, a danas grad ima oko 50.000 stanovnika i oko 40.000 hotelskih kreveta. Najstariji hoteli sa raskošnim mediteranskim vrtovima nalaze se na području šireg centra grada, a postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord, koji se proteže na severu sve do Nabuela, poznat po lepim peščanim plažama i Yasmine Hammamet na jugu, udaljen 9 km od centra grada, sa čuvenom novom medinom, marinom i zabavnim parkom Carthage Land. Hammamet nudi, prvenstveno od juna do oktobra, brojne i raznovrsne mogućnosti za večernje izlaske i noćni provod. Pored kafića i restorana, tu su poznati klubovi i diskoteke, a česti su koncerti i nastupi poznatih izvođača.

 

SOUSSE
Nalazi se u južnom delu zaliva Hammamet, severno od grada Monastira. Osnovali su ga Feničani u IX veku pre nove ere, a za vreme Hanibalove vladavine bio je važna mornarička baza.U rimsko vreme imao je brojne značajne mozaičarske radionice. Grad je delio sudbinu čitave zemlje, bio je meta vojski i osvajača raznih kultura i religija. Ta vremena ostavila su vidljive tragove u ovom gradu. Danas je Sousse treći grad po veličini u Tunisu, gde živi oko 900.000 stanovnika i predstavlja turističku prestonicu zemlje.Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni kvalitetni hoteli, a grad je poznat i po bogatom noćnom životu.
U centru Soussea nalazi se izuzetno očuvana medina iz IX veka, u kojoj se, pored veličanstvenih zidina, posebno ističu Velika džamija, građena po uzoru na Veliku džamiju u Kairouanu, i ribat, jedan od najbolje očuvanih u Tunisu, odakle se pružaju divni pogledi na čitav grad. U zgradi kazbe nalazi se odličan Arheološki muzej, sa atraktivno predstavljenom zbirkom rimskih mozaika i skulpture.
Šetnja ulicama i uskim prolazima medine je prilika za istraživanje i upoznavanje orijentalnog sveta, njegovog specifičnog ritma i čari cenkanja.Tu se nalaze brojni sukovi, prodavnice suvenira, kvalitetnih lokalnih proizvoda i nakita, velika lokalna pijaca, kafići, restorani, poslastičarnice, mali frizerski saloni za muškarce. U blizini medine nalaze se katakombe i privatni Muzej savremene umetnosti.
Novi, moderan deo Soussea nadovezuje se na medinu i prostire kraj mora, gde se posebno ističe čuveno šetalište – korniš. Tu je i nekoliko tržnih centara, gde se prodaju poznate robne marke.Ovaj deo grada poznat je po uzbudljivom noćnom životu, prventsveno u letnjim mesecima, i nudi brojne klubove i diskoteke, u kojima često nastupaju poznati izvođači.

PORT EL KANTAOUI

Nalazi se 6 km severno od Soussea. Građen je od 1979. godine kao velika turistička zona oko prelepe marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu I protežu se uz blistavo čisto more, na peščanim plažama sve do grada Soussea. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantaoui je tokom godina postao omiljena destinacija kako za porodični odmor, tako i za odmor mladih.
Port je uređen i čist, potpuno prilagođen turistima, sa puno zelenila i cveća, idealan za šetnje. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena fontana sa svetlosno – muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom se lako i brzo stiže do Soussea, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.

SKANES / MONASTIR

Mirna turistička zona smeštena nadomak dva grada, Monastira na jugu i Soussea na severu. Ima niz odličnih hotela bogatog sadržaja. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, i za sve one koji žele odmor u tihoj i prijatnoj atmosferi pored grandioznih maslinjaka koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. U turističkoj zoni nalaze se brojne prodavnice suvenira i kafići, a obilazak je moguć i kočijama koje čekaju ispred hotela. Taksijem ili lokalnim prevozom lako i brzo se stiže do Monastira i Soussea.
Monastir je stari grad koji su osnovali Feničani, ali je najpoznatiji kao rodno mesto prvog predsednika Tunisa, Habiba Bourgibe. U gradu se nalaze rodna kuća, džamija, pozlaćena statua i čuveni mauzolej Habiba Bourgibe, a mnoge ulice nose ime po članovima njegove porodice.Monastir ima lepu, delimično očuvanu medinu, u kojoj se nalaze brojne tkačke radnje i lokalne poslastičarnice. Najvažniji deo medine je ribat, najstariji u Africi, građen krajem VIII veka kao odbrambena tvrđava na obali. Korišćen je za snimanje brojnih filmova.U blizini ribata je Velika džamija iz IX veka. Šetalište kraj mora – korniš pruža se između živopisne stare ribarske luke i moderne marine, a na obližnjem poluostrvu su ostaci rimskog grada.

 

 

Klima

Klima Tunisa je umerena na severu, sa blagim kišnim zimama i toplim i suvim letima.

Kultura

Kultura Tunisa je miks različitih uticaja i kultura obzirom na brojne narode koji su tokom istorije prošli ovim prostorima kao što su Feničani, Rimljani, Vandali, Vizantinci, Arabljani, Turci, Španci i Francuzi.

Jezik

Moderni standarni arapski je zvanični jezik, ali tuniški arapski je govorni jezik lokalnog stanovištva i smatra se maternjim jezikom u Tunisu.

Religija

Glavni deo Tuniškog stanovništva čine muslimani.

Turističke atrakcije

Muzeji

– Muzej Dar Essid, mali privatni muzej ne trebate propustiti. Nalazi se u mirnom delu medine, u lepoj staroj kući, dobro opremljenoj u stilu nekadašnjeg zvaničnika grada Susa i njegove porodice iz 19.veka. Dimenzije bogato dekorisanih, zaobljenih vrata su prva indikacije statusa vlasnika. Ona vas vode u malo predsoblje za sastanake sa strancima, a onda i u popločano dvorište koje je okruženo porodičnim sobama.
– Bardo muzej: najbolji muzej u državi. Smešten nekoliko kilometara od centra Tunisa, Bardo sadrži odličnu kolekciju mozaika i poseduje širok spektar drugih pronalazaka iz mnogih drevnih Tuniskih građevina. Sve kolekcije su podeljene na različite epohe.

Dvorci i palate

Besprekorno restaurirana, Le Diwan je palata iz 18.veka.Danas je to ekskluzivna zanatska radnja i banket sala. Ovaj ugao medine je posebno uredan, sa okrečenim fasadama, visećim cvećem i velikim okovanim vratima koja su pravi pokazatelj bogatstva stanovnika ovog dela grada.

Verski objekti

Velika Džamija, u severoistočnom delu medine, je najsvetija građevina u severnoj Africi. Takođe je poznata i kao Sidi Okba Džamija, po osnivaču Keruana koji je sagradio prvu džamiju ovde 670.godine posle nove ere. Originalna verzija je komletno uništena i većina onoga što postoji danas je bilo sagrađeno od strane Aglabida u 9.veku.

Ostale atrakcije

Pećina d’ Ali Berbere – Lokalni simpatični starac koji tvrdi da pećina, kojoj kao potpora služi niz kamenih lukova, datira još iz vremena Rimljana. On će vam pokazati kako su se nekada pravili predmeti od gline (grnčarstvo), popeće se na masivnu amforu da vam pokaže kako su Ali Baba i njegovih 40 razbojnika uspevali da se sakriju, a odvešće vas i u podzemlje da vidite presu za ceđenje maslina.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Tuniška kuhinja je veoma pod uticajem Magreb tradicije, gde posebno treba istaći jela kao što su couscous i marqa stew. Pored njih se još izdvajaju i harissa – ljuti čili sos, male masline kojih ima u izobilju u zemlji. Tajin – u Tunisu vrsta omleta, poput pite pripremljene sa raguom od mesa ili mešavinom raznih sastojaka kao što su bilje, mahunarke pa čak i iznutrice, zatim obogaćene jajima i sirom i na kraju pečene u dubokoj posudi. U pitanju nešto jako slično italijanskoj fritati. Jagnjetina je osnova svakog jela od mesa. Plodovi mora takođe su na trpezi u velikom broju situacija.
Specijaliteti su:
– Couscous (mleveni griz služen sa mesom, ribom ili sa sosom od povrća)
– Harissa (ljuta čili pasta), Salata Mechouia (salata od povrća), Tajine (vrsta pite, služi se hladna-nema nikakvih dodirnih tačaka sa marokanskim jelom istog imena)
– Brik au thon (prženo pecivo punjeno obično sa tunom, jajima, lukom, kaprom i peršunom)

Piće

La menthe (čaj od nane), često služen sa borovim orasima. Ahwa arbi (Turska kafa), Boukha (rakija od smokve), Thibarine (liker na bazi bilja).